Brug Tippen

Brug Tippen

Kontaktliste for henvendelser vedrørende Tippen findes i bunden af denne side.

Sydhavnstippen, eller slet og ret Tippen, er et unikt natur- og kulturområde i Sydhavnen kun tyve minutters cykeltur fra Københavns Rådhus. Se placeringen på krak.dk. Med sin særegne selvgroede natur ovenpå opfyld, og Kalvebodernes fugle-habitatbeskyttede vand til tre sider, bruges området stadig mere som udflugtsmål for københavnere. Naturområdet er altid åbent for besøgende. Om sommeren (fra april til september) græsser får og alpakaer i nordfolden, og om vinteren græsser dyrene i sydfolden. 

Her på sydhavnstippen.dk kan du finde oplysninger om Tippens dyre- og planteliv, naturpleje, får og alpakaer, natur- og kulturaktiviteter, historie, etc. Bloggen indeholder nyheder vedrørende Sydhavnstippen o.a.

Forårs-picnic i Tippens fredfyldte natur.
Forårs-picnic i den fredfyldte natur. Foto: Claus Andersen, 2009.

Brugsnatur i storbyen

Sydhavnstippen er rigtig bynatur – ikke park som naboen Valbyparken, ikke reservat som Kalvebod Fælled på Vestamager – og bynaturen er ‘fætter’ til bykulturen.
En rask cykeltur og de fleste københavnere kan være på Tippen på under en halv time – altid sikker på åben himmel, luft, havudsigt … og en godgørende oplevelse af noget så sjældent som natur på sine egne præmisser. Derimod er der ikke garanti for at man vil møde en isfugl, en lækat eller en skovhornugle – men det kan ske. Læs mere om Tippens natur under fanebladet Naturen, og se de over 100 billeder under Billeder.

Høslæt og høstakke på Tippen.
Kan københavner-børn hjælpe til med høslæt på Tippen; ja, indtil de bliver trætte! Foto: Deborah Kaplan, 2009.

Med storbyen som nabo vil Tippens natur altid være i risiko for nedslidning pga. de mange besøgende. Derfor er det vigtigt at der udvises passende respekt for de vilde dyr (som jo ikke har en madskål derhjemme!), og at der ikke efterlades affald i naturen. Hunde skal altid holdes i snor, uanset om der går græssende dyr i folden. Der findes en hundeløbegård øst for Tippen. Der må ikke rides på grusstierne, da hestene ødelægger belægningen for cyklister o.a.. Knallertkørsel er forbudt.

Tæppe, termokande og tålmodighed - så kommer fårene til dig!
Tæppe, termokande og tålmodighed – så kommer fårene til dig! Foto: Torben Christensen, 2009.

En poetisk naturscene

Igennem årene har natur- og kulturarrangementer fundet vej til Tippens særegne blanding af selvgroet natur og menneskeskabt brok-landskab: rollespil, kunstudstillinger, performance-teater, skattejagt, samt natur-arrangementer som guidede fugleture, hyrdehunde-opvisning, fåreudbinding, høstpicnic, etc. … ofte med naturskolen som det naturlige mødested og udgangspunkt.

Lysternes have, august 2007
Natur, kunst og en typisk Tippen-cementblok. Fra forestillingen “Lysternes Have”. Foto: Jesper Grolin, 2007.

Naturskole og børn

Børneinstitutioner besøger ofte området, og med naturskolen på Tippens nordende, etableret i 2009, har både skoler og daginstitutioner adgang til naturoplevelser og -undervisning. Skulle børns kondition og naturoplevelser trænge til en opdatering er Sydhavnstippen altid en god og gratis mulighed. Der er her rige muligheder for at se fugle, får, sommerfugle, finde dyrespor og lege.

Presning af vildæbler.
Børnevenligt høstpicnic-arrangement med bl.a. presning af vildæbler ved naturskolen. Foto: Claus Andersen, 2009.

Ønsker du at gå på opdagelse i den store mængde materiale om Tippens tilblivelse, biologi, plan-status, etc., kan du se i Arkivet – se også Tippens farverige Historie.

Kontaktliste for henvendelser:

Fårene og alpakaerne: Marie ’Rie’ Storr-Paulsen (Børnenes Dyremark) tlf. 30 50 42 10 eller Torben ’Chrisser’ Christensen (Børnenes Dyremark) tlf. 28 97 72 91.

Klager over støj o.a. fra Tippen: Ove Falkenberg (By & Havn) tlf. 51 16 42 94, E-mail: ofa@byoghavn.dk

Tilladelser til arrangementer, events mv.: By & Havn tlf. 33 76 98 00, E-mail: info@byoghavn.dk

Naturskolen: Jaris Bigler (Københavns Naturskole) tlf. 27 77 02 67, E-mail: jabigl@kk.dk

Bigården ved Naturskolen: Ebbe Sønderriis tlf. 25 47 35 46, Email: ebbesoenderriis@gmail.com

Høstpicnic og andre arrangementer:  Eibhlin Caimbeul (Kgs. Enghave Lokaludvalg) tlf. 24 52 06 69, E-mail: aq2c@kk.dk

Partnerskabet Tippen Syder:  Tovholder Eibhlin Caimbeul (Kgs. Enghave Lokaludvalg) tlf. 24 52 06 69, E-mail: aq2c@kk.dk

Manuel naturpleje (undtaget er arealerne nævnt herunder): Erik Schjoenning (Naturplejegruppen) tlf. 29 82 16 57, E-mail: e_schjonning@yahoo.dk

Manuel naturpleje i Sommerfugleengen og Tornsangerengen: Claus Andersen (Grøn Agenda Sydhavn) tlf. 26 55 55 17, E-mail: gronagendasydhavn@gmail.com

Scroll to Top