Snoge på Tippen

Der er en fast bestand af ‘snoge‘ på Sydhavnstippen, selvom brugere af området måske aldrig har set en! I går lykkedes det mig at fotografere en i en bunke sten inde i fårefolden (se billedet herunder). Ugen før så jeg en en krydse en sti mellem det yderste “bjerg” og broen til Valbyparken. Snoge kræver ligesom andre krybdyr et varieret landskab, hvor der indenfor få hundrede meter er både skov, vand, gerne stendiger, lavt græs og højere vegetation med bl.a. krat. Desuden har de brug for et sted at lægge deres æg i juli, fx steder med gæringsvarme som møddinger, bunker af visne blade og haveaffald, halmstakke, stengærder, eller opskyllet tang og plantemateriale på solbeskinnede steder – snogene kan vandre op til 1 km for at finde et velegnet sted. Endelig har de brug for en mere højtliggende overvintringsplads, som de opsøger i august-september. Det kan være en sydvendt skrænt eller bunker med murbrokker og bygningsmaterialer (som på Sydhavnstippen) – her kan snogene søge ned i flere meters dybde.        

kopi-af-snog-pa-sydlige-bjerg-1

Snogen ses soldyrkende midt i billede. Foto: Claus Andersen, 2010.

Scroll to Top