Skovbundsdyr i Sommerfugleengen

Grøn Agenda Sydhavns høslæt-projekt i Sommerfugleengen har til formål at hjælpe biodiversiteten. Vi har tidligere beskrevet den opløftende fremgang for de blomstrende overdrevs-urter og engenes insekter. Men hvordan er det gået med skovbundsdyrene? For at blive klogere på det har vi i en fem måneders periode sat 36 faldfælder (store glas gravet ned i jorden) om natten, ligeligt fordelt på tre store gren- og høbunker. Bunkerne var henholdsvis 5 år gammel, 3 år gammel og nystartet i marts 2020. Fangsten fra faldfælderne blev fotograferet om morgenen og artsbestemt ud fra billederne. Her er det opmuntrende facit:

  • Den 3 år gamle grenbunke havde 15% flere arter i en gennemsnitsmåned end den nye bunke.
  • Den 5 år gamle grenbunke havde 45% flere arter i en gennemsnitsmåned end den nye bunke.

I en gennemsnitsbunke faldt 8,0 arter ned i faldfælderne i en gennemsnitsmåned (henholdsvis 6,7 arter, 7,7 arter og 9,7 arter i de tre grenbunker). Indtil videre er det godt nyt for Sommerfugleengen og biodiversiteten. Når vi engang gentager undersøgelsen kan tallene sammenlignes og udviklingen følges.

Her er nogle observationer fra undersøgelsen.

Her er et udvalg af de observerede arter.

billerbladbille sp.
løbebille, kratløber
løbebille sp.
rovbille sp.
bænkebideregrå bænkebider
kuglebænkebider
langbenet bænkebider
edderkopperalmindelig krabbeedderkop
jagtedderkop, Pardosa amentata
museedderkop, Zelotes subterraneus (evt. Drassyllus praeficus)
skolopenderejordskolopender
stenskolopender
snegleknapsnegl
lundsnegl
plettet gråsnegl
tusindbenhavetusindben
kiletusindben
træcylindertusindben
diversebuk sp.
humlebi, mørk jordhumle, dronning
mejer sp.
myre sp.
rød jordmide
springhale, Orchesella villosa
ugle sp.
ørentvist sp.
Scroll to Top