Mistelten gror på Sydhavnstippen

Nogle har måske undret sig over hvad det var, men de fleste er nok gået forbi uden at bemærke noget. Men på en hvidtjørn på nord-Tippen vokser den stedsegrønne snyltebusk mistelten. Billedet er taget i det tidlige forår 2021, dvs. under den undseelige blomstring og før planten blev camufleret af tjørnens grønne blade. Danmark er nordgrænsen for plantens udbredelsesområde og som vildtvoksende regnes den for meget sjælden i Danmark. I det storkøbenhavnnske område er den dog mere almindelig pga. fuglespredning fra udsåede planter gennem de seneste årtier.

Mistelten blomstrer i april-maj og har insektbestøvning, Frugterne er indlejret i klæbrigt frugtkød og spredes især af misteldrossel, silkehale, og i mindre grad Munk. Kernerne spredes ved at fuglene fejer næbbet rent efter at have spist frugtkødet, eller via fugleklatter. Busken har egen fotosyntese (botanisk er den derfor en halvsnylter) og snylter navnlig på poppel, pil, æble, hvidtjørn, hassel, robinie, birk, lind, løn, rød-eg, ask og avnbøg. To andre underarter af mistenten snylter på henholdsvis ædelgran og fyr.

Mistelten er giftig og stenalderens jægere kunne nedlægge selv store dyr når pilen var dyppet i dens giftige saft. Ifølge en juletradition er en mand og en kvinde, som kommer til at stå sammen under en mistelten, forpligtet til at kysse hinanden!?

Scroll to Top